Ledare. Veronica Palm.

2021-07-31 03:00
Bild: Isabell Höjman/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Marknadsvård och invandringsdebatt är en giftig kombination

Marknaden sägs vara värderingsneutral, men sanningen är snarare att den anpassar sig för att kunna sälja med vilken värdering som helst. 

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Jag är född här och har genomgått hela processen till att bli doktor, med en lång utbildning. Och det är inte tillräckligt för att patienten ens ska se mig i ögonen” säger akutläkaren Jalal El Ali i Dagens Nyheters granskning av hur vårdgivare tillåter patienter att välja bort läkare som de inte uppfattar som ”svensk-svenska.”

Granskningen ger ett otvetydigt resultat. DN:s reportrar kontaktade 120 vårdgivare över hela landet, sa att de skulle flytta till kommunen och ville lista sig. I samtalet var de tydliga med att de ville ha en etnisk svensk läkare. 51 vårdgivare gick med på kravet, 40 gjorde det inte och endast ett fåtal markerade mot sådana önskemål. En del vårdgivare undrade om det var kunskaper i svenska språket som efterfrågades, men då förtydligades att det var just etnicitet som var önskemålet – alltså ren rasism.

De senaste dagarna har många beslutsfattare beskrivit DN:s granskning som överraskande, att det är en chock att det kan ske i den offentligt finansierade vården. Några har till och med ifrågasatt granskningen, trots att den är gedigen på alla sätt och vis. Själv är jag varken överraskad eller chockad. Ingenting sker i ett vakuum.

I många år nu har den offentliga debatten kretsat kring ”invandring.” Om hur svårt det är för ett välutvecklat och rikt land att ta emot skyddsbehövande. Det har nästan blivit en tävling i politiska förslag som signalerar tuffa tag mot invandring. För att förstärka sin hårda position blir språket och bildspråket i kommunikationen mer och mer vulgärt. Förslag om begränsningar i asyllagen marknadsförs ogenerat med mörka bilder som tagna ur skräckfilmer och hårdvinklade slogans med ord som ”minska” och ”stoppa,” även om det i realiteten inte handlar om så väldigt stora förändringar i just det förslaget.

Oavsett vad vi tycker om asyllagstiftningen så borde alla förstå att en massiv kritik mot ”invandringen” spiller över på ”invandrare”. Människor delas upp i vi och dom bara baserat på hudfärg. Och till den uppdelningen kopplas en räcka egenskaper. Den ena gruppen är vi, den andra består av några som makten kommunicerat är problem som måste begränsa. Normalisering av det mest avskyvärda sättet att möta en annan människa blir ett faktum. Att en människas egenskaper, eller skicklighet som läkare, skulle vara kopplade till arvsmassans ursprung är rasism. Inget annat än klassisk rasism.

Till det här kommer  att stora delar av vården utförs av vinstdrivande företag och att den offentliga vården spelar på samma marknad med samma mekanismer. För att driva en framgångsrik affärsverksamhet måste du vara tillmötesgående och anpassa dig så att du inte tappar marknadsandelar. Om du har en person som är på väg in som kund, men först vill försäkra sig om att få vad den önskar, är det inte orimligt att tänja lite och komma med ett lockerbjudanden. Jag menar alltså inte att alla de vårdgivare som tillmötesgår önskan om en etnisk svensk läkare är genomtänkta rasistiska, utan att systemet som sådant riskerar att trigga att kundens önskemål på vårdmarknaden blir uppfyllda.

Det i sig ett problem att så viktiga saker som sjukvård utsätts för marknadsexperiment och att vi tillåter att företag leker affär med sjuka människor. I kombination med normalisering av rasism blir effekterna precis så skrämmande som granskningen visar. Marknaden sägs vara värderingsneutral, men sanningen är snarare att den anpassar sig för att kunna sälja med vilken värdering som helst, så länge det är bra för affärerna.

Avslutningsvis önskar jag mig nu en uppföljande granskning om övrig vård- och omsorgspersonal. Det går mycket väl att tänka sig att situationen för exempelvis undersköterskor med rötter i andra länder är ännu värre. Kombinationen av förtryck baserat på härkomst, kön och klass blir riktigt giftig för de som drabbas, till exempel de som upprätthåller vårt gemensamma ansvar att ge äldre en trygg och värdig ålderdom.

Tipsa om artikeln via e-post