Debatt. .

2013-12-29 05:00

Vi måste se till att historien inte upprepar sig

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den bruna extremhögern mobiliserar, i Sverige och i en rad andra europeiska länder. Rasismen gror på alltför många håll. Men vi kan rycka upp den med rötterna, skriver Kalle Larsson, ordförande i Centrum mot Rasism.

2013 har varit ett år av både rasism och motstånd. Rasistiska partier påverkar politiken runt om i Europa, och i vårt grannland Norge har de tagit plats i regeringen. Nu mobiliserar den bruna extremhögern för vårens val till Europaparlamentet. I Sverige visar färska siffor från SCB att Sverigedemokraterna är landets tredje största parti.

Det är nu vi måste agera för att historien inte ska upprepa sig.

För om inte vi, vilka? Om inte nu, när?

Rasismen i Sverige vare sig börjar eller slutar med SD. Den genomsyrar hela samhället och är en del av det dagliga livet för oss alla, särskilt påtaglig för alla med utländsk eller minoritetsbakgrund. Det betyder inte att svenskar i allmänhet är rasister. Tvärtom minskar den andel av befolkningen som hyser rasistiska uppfattningar varje år.

Hittills har mycket tid och kraft inriktats på att bara analysera och bemöta Sverigedemokraterna. Men det senaste året har varit en uppvisning i hur rasism förekommer mitt ibland oss. Den statligt sanktionerade polisinsatsen Reva, där polisen genom ren rasprofilering diskriminerade tusentals människor på grund av deras utseende, det islamofoba mediala drev som följde på Socialdemokraternas val av partistyrelse och den uppenbara vithetsnorm som styr det pågående fastställandet av vallistor inför nästa års val är bara några exempel.

Det finns alltför många fler.

Registreringen av romer som avslöjades i slutet av september är bara toppen på det isberg av fördomar, hot och hat som romer i Sverige dagligen möter. Det har skett genom historien, i det närmaste helt utan att ansvariga politiker agerat.

Hat, fördomar och våld mot judar är också ett stort problem i Sverige. Högerextrema och nazistiska grupper fortsätter sprida de antisemitiska lögner som tidigare i historien lett till utrotning av miljontals människor.

Den 8 september blev en man med sitt lilla barn brutalt attackerad i Malmö. På grund av sin hudfärg. Det är inte ett isolerat exempel, utan utgör snarare en del av ett mönster där afrofobin sprider sig. Förra året anmäldes nästan 1 000 våldsamma afrofobiska brott anmäldes i Sverige, vilket gör det till det största problemet med rasistiskt våld. Och det är inte bara det öppna våldet, utan exemplen på diskriminering av afrosvenskar är många.

På natten den 17 augusti blev en muslimsk kvinna misshandlad på öppen gata. När det så kallade kriget mot terrorismen delar upp människor i ”muslimer” och ”oss” är denna typ av trakasserier och öppet våld en del av vardagen.

Man behöver inte ens påminna om Anders Behring Breivik för att se ­effekterna av rasism, hat och våld på de muslimska minoriteterna.

Alla former av rasism måste bekämpas. Vi måste arbeta på alla tillgängliga arenor, från skolgårdar och arbetsplatser till webbplatser, från riksdagen till stadens gator. Utmaningen är stor.

Vi måste bygga ett öppet och socialt hållbart samhälle. Utan arbetslöshet, hemlöshet och social utslagning kommer det att finnas mindre näring för rasistiska idéer. Det är också viktigt att identifiera och bemöta den rasism som finns mitt ibland oss.

Det är också vår uppgift att direkt bemöta rasistiska grupper, partier och åsikter. Vi måste bestämt och tvekanslöst konfrontera förespråkarna för rasism varhelst de dyker upp. Det är av avgörande betydelse att inse att Sverigedemokraterna inte är ett vanligt högerparti. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt och högerextremt parti, och ska bemötas därefter.

Rasister vinner sällan egen majoritet i allmänna val. Men politiken förändras i deras riktning i många länder, och också Sverige ligger i riskzonen. Detta beror på att andra partier låter rasisterna – ibland med medias draghjälp – sätta dagordningen och anpassar sig efter den.

Tro mig, politiker i alla partier. Vi kommer inte att ge er en lugn stund om ni glider längs rasismens sluttande plan. Se det som ett löfte. Eller om ni vill, som ett hot.

Kalle Larsson,
Ordförande i Centrum mot Rasism

Tipsa om artikeln via e-post