Debatt. .

2013-12-28 01:00

Våga vara en bra förebild

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det handlar inte om radikal feminism eller om att tumma på vad vi nu än tycker att manlighet är. Det handlar om att stå upp för sunda värderingar, skriver Jacob Andersson, med anledning av det ökande antalet sexualbrott bland unga.

Det brukar ta några veckor. ­Sedan är det dags för mig att hata mitt eget kön igen. I skrivande stund skakar hela min kropp av frustration. Återigen läser jag om unga män som drabbats av en värderingsmässig härdsmälta. Män som tar sig rätten att manipulera, tjata och hota sig till sex från tjejer. Unga vilsna män. I DN Stockholm läser jag om hur två poliser har tröttnat, de berättar om en dramatisk ökning av anmälningar av sexualbrott bland unga i Söderort.

Reaktionerna på artikeln är inte svåra att förutse. Det är skolans fel. Föräldrarnas fel.

Allas fel. Förutom vårt eget. Vi andra män som finns i dessa unga förvirrade killars närhet. Vi måste våga ta ansvar. Våga ta svåra diskussioner, prata värderingar. Se strukturerna.

Jag tänker så här. Alla män har någon ung man i sin närhet. Oavsett vad vi jobbar med. Det kan vara en bror, spelare i ett lag du tränar, en brorson, en kollega, vad som helst. Våga vara en bra förebild. Våga prata om vad du själv står för. Ta den tuffa diskussionen. Våga vara jobbig. För om du genuint intresserar dig, om ditt engagemang är äkta, då kommer unga att lyssna. När man får en ung person att lyssna så kan man även förändra. Jag vet det.

Jag har haft möjligheten att jobba mycket med unga. Över hela landet har jag haft ynnesten att på arbetstid få sitta och diskutera frågor om våld, manlighet och samhällets utveckling. En otrolig tid som gett mig kunskap och hopp. Förutom alla fantastiska ungdomar har jag fått möta fritidsledare som går på knäna men som drivs av kärleken de får från besökarna på gården. Baskettränarna som lägger timmar i telefon för att någon av deras spelare går igenom en kris. Lärare som gör sitt yttersta för att hinna med att sätta sig ner och lyssna på elever och inte bara rätta deras prov. Men de är för få. Deras tid räcker inte till.

Den typ av verksamhet som jag representerade då slåss alltid för sin överlevnad. Man hoppas att projektmedlen förlängs ett år eller att man hittar ett företag som är vill ge allmosor. Duktiga och drivna ungdomsledare väljer att ta sig vidare då man tröttnat på bidragskarusellen och att alltför mycket tid måste läggas på att hitta finansiering i stället för att träffa unga.

Politiker står på kö för att besöka dessa verksamheter, klappa dem på axeln och med eftertryck berätta om vilket bra jobb de gör. Men nästa vecka när politikerna åkt igen så måste samma organisationer återigen slåss för sin överlevnad. De verktyg och den kunskap som det civila samhället besitter i kontakten med unga får inte gå till spillo.

Otaliga gånger har jag efter att jag berättat vad jag jobbar med fått höra ”jag skulle också vilja göra något”. Mitt svar på det är: GÖR DET! Det är enkelt. Du har alla möjligheter. Politisk färg, samhällsklass, hårfärg, storlek på plånbok är ovidkommande Det handlar inte om radikal feminism, eller att tumma på vad vi nu än tycker att manlighet är. Det handlar om att stå upp för sunda värderingar och våga vara en förebild.

För om frågorna inte ställs, om vi inte tar oss tid på att lyssna, om vi inte försöker förstå – det är då den unkna synen riskerar att få fäste. Men när frågorna ställs och diskussionen tas av fler så kan vi kväsa hatet i dess linda. Vi har inte att göra med ondska utan unga vilsna män.

Jacob Andersson

Jacob Andersson

Tidigare jobbat på antivåldsprojektet Akta Huvudet och Fryshuset. Arbetar numera som politisk sekreterare på SSU. Skriver här som privatperson.

Tipsa om artikeln via e-post