Debatt. .

2021-11-07 13:00
  • BIld: Håkon Mosvold Larsen/TT/NTB
  • Torbjörn Vennström, Klimataktion.  Bild: Pressbild
    Torbjörn Vennström, Klimataktion.
Puffetikett
Dagens ETC

Ställ krav på din bank som investerar i oljeborrning

Kapitalet styr fortfarande rakt emot en förvärrad klimatkris. Skriv brev till din bank direkt. Och det är dags för regering och riksdag att fundera över förbud mot fossila placeringar.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Nyligen publicerades en FN-rapport som visar att ländernas energiplaner fram till 2030 innebär fortsatta produktionsökningar av fossil energi. Om planerna följs så kommer produktionen att bli mer än dubbelt så stor jämfört med vad vi kan använda om vi ska klara det så kallade 1,5 gradersmålet. Tyvärr är våra svenska storbanker med och driver på detta svek mot framtiden.

En granskning av Fair Finance Guide visar till exempel att bankerna fortsätter att investera i och låna ut pengar till jakten på olja i Arktis. Värst är SEB som lånar ut 32 miljarder till sådana projekt. Swedbank lånar ut mindre men har de största direkta investeringarna med 3,5 miljarder i bolag som letar olja i Arktis. Sammantaget går de sju största bankerna – Nordea, Danske Bank, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Länsförsäkringar och Skandia – in med 97 miljarder i lån och investeringar för oljeborrning i Arktis.

En annan studie från Fair Finance Guide, ”Forests on fire”, visade nyligen att dessa sju banker gått in med nästan tolv miljarder kronor i lån och investeringar till kött- och sojaindustrin som bidrar till skövlingen av Amazonas och savannområdet Cerradon.

Alltså 109 miljarder kronor som går åt till att förstöra klimatet och vår framtid.

Det här är den kanske viktigaste frågan när världens länder samlas till klimattoppmöte, COP26 i Glasgow. Kapitalet styr fortfarande oss rakt emot en förvärrad klimatkris.

Det är dags att vi alla skriver ett brev till bankerna och kräver ett stopp för placeringar i fossilindustrin, och att pengarna istället går till hållbara projekt.

Det är dags för regering och riksdag att fundera över förbud.

Tipsa om artikeln via e-post
Klimataktion 
Klimataktion