Debatt. .

2013-12-08 09:31
"Att be manliga makthavare att lämna plats är provocerande", skriver Fredrik Wass.
"Att be manliga makthavare att lämna plats är provocerande", skriver Fredrik Wass.

Kompetensen sitter inte i könet

Tipsa om artikeln via e-post

Överallt i samhället pågår en omedveten kvotering av män. Det är dags för männen att ta sitt ansvar och agera, skriver Fredrik Wass, en av inititativtagarna till #TackaNej-uppropet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Kompetens måste gå före kön. Så inleder vi uppropet #TackaNej, ett initiativ skapat för att uppmärksamma den manliga dominansen på landets konferensscener, i morgonsoffor och i expertkommentarer. En undersökning visar att 80 procent av alla experter som får komma till tals i media är män. Det ser inte mycket bättre ut på svenska konferenser, även om det långsamt blir bättre. Det är jag som är den där jobbiga typen som brukar fråga arrangörerna hur de tänkte när de har 49 män och 8 kvinnor listade i programmet. Uppstår det en diskussion är den ofta fokuserad på skälen till varför arrangören valt att kvotera in män på scenen. Ja, det är ju en omedveten kvotering av män som pågår.

De retoriska knepen för att flytta över skuldbördan från männen till kvinnorna när det gäller jämställd representation är många. Om bara kvinnor haft samma kompetens hade de såklart fått plats på scenen, säger en del. Vi har letat men det finns verkligen inga kvinnor som är experter på det här området, säger andra.

Det finns ett fåtal exempel på områden där det kan vara svårt att hitta kvinnor, men ofta handlar det om att arrangörerna är fast i gamla strukturer när det gäller var de hittar deltagare och hur de utformar sina paneler. Det går också att utforma diskussionsämnen på ett sätt som gör att fler perspektiv och fler roller kan bidra till samtalet, vilket i sin tur kan öppna upp för fler typer av medverkande. Det handlar helt enkelt om att lyfta blicken och se fördelarna med en mer jämställd representation, snarare än att det kan krävas lite extra jobb att hitta kvinnliga deltagare.

Att be manliga makthavare att lämna plats är provocerande, inte bara för just manliga makthavare. Journalisten Cissi Wallin tycker att uppropet framställer kvinnor som svaga och värnlösa samtidigt som det är synd om män som tvingas tacka nej och kanske får en utebliven inkomst. Ledarskribenten Sanna Rayman på Svenska Dagbladet vill inte vara “ställföreträdande underliv i en debatt som inte intresserar mig”. Till det kommer mängder av raljerande och kritiska inlägg från män som hänvisar till att #TackaNej är ännu ett initiativ från PK-maffian med sitt gäng av surdegsbakande manliga kompisar. Ja, även ett antal rasister lyckades klämma in några islamofobiska argument kopplat till #TackaNej.

Jag är lite osäker på hur det gick till, men helt klart så fanns det retoriska ambitioner i tilltaget.

Vi hade förstås räknat med viss kritik när vi lanserade uppropet. Skulle vi avfärdas som ett gäng ryggdunkande män som försökte rida på en våg av goodwill för att boosta våra egna egon? Kanske. Skulle det faktum att vi valde att i första hand diskutera kön och inte mångfald i övrigt bli något för kritikerna att haka upp sig på? Jodå (även om arrangörer som reflekterar över jämställdhet även tycks vara duktiga på mångfald av någon konstig anledning…).

Vad vi inte räknat med var det stora positiva gensvaret. Bland de som ställer sig bakom vårt upprop finns mängder av inflytelserika personer som förekommer flitigt i offentliga diskussioner. Förläggare, chefredaktörer, universitetsrektorer, vd:ar, politiker, producenter, entreprenörer, kommunalråd och kyrkoherdar. Det är bara några av dem som finns med på listan och alltså säger nej till helmanliga paneler. Även flera arrangörer och moderatorer har anslutit sig vilket förstås är hela syftet med uppropet.

Nej, kompetensen sitter inte i könet. Och det är just därför vi måste sluta att kvotera in män och släppa in kvinnorna. Det gäller i paneldebatter och i media. Men det gäller förstås även i näringslivet och på arbetsmarknaden i stort. #TackaNej handlar om att synliggöra de strukturer som gör att män väljer män och att expertrollen så ofta förknippas med en (vit) man. Det handlar också om att du som är man tar ett steg tillbaka, oftast helt utan risk. Det kostar dig inget, men det betyder allt.

Fredrik Wass
Senior strateg på Intellecta Corporate, före detta journalist samt bloggare på Bisonblog.se. 
Tillsammans med Thomas Frostberg, Marcin de Kaminski och Rättviseförmedlingen har han startat uppropet #TackaNej. Läs mer på www.tackanej.se.

Tipsa om artikeln via e-post